Saya tidak tahu sejak bila periuk itu berada di rumah kami.
Seingat saya ia telah begitu dan di situ.
Periuk itu bulat sepertilah
gantang , cuma sedikit kecil, tebal, tanpa ‘cuping’ atau ‘tebing’ buat
dipegang. Kalau kepanasan dan mahu
diangkat, emak akan menyepit bahagian
atas luar dan dalamnya dengan tangan berlapik ‘kain buruk’ [kain lama atau
perca kain] yang memang dikhaskan untuk memegang periuk, belanga atau pinggan
tin yang masih panas…Tidak pula pernah saya lihat tudung asalnya. Kalau mahu
ditudung, emak akan gunakan tudung periuk biasa yang sepadan dengan mulut
periuk nan sebiji itu.
Di dalam periuk itu, pastilah pernah emak memasak gulai,
juga asam pedas, juga sayur lemak kuning atau putih. Memang itu gunanya periuk.
Malah, kalau hanya perlukan sedikit nasi, periuk itulah juga yang digunakan.
Namun, lebih jelas di ingatan, ada empat masakan yang paling
emak suka gunakan periuk itu.
Pertama, bubur tepung gandum. Tidak tahulah namanya bubur
atau apa. Emak masukkan air, tepung dan
sedikit gula, lalu dikacau hingga masak, menjadi seperti gam tepung ubi. Emak
sendukkan ke dalam satu piring kecil, tunggu sehingga sejuk atau disejukkan
oleh hembusan mulut emak – samada di dalam sudu kecil atau himpunan empat
jarinya, lalu disuapkan ke dalam mulut anak kecilnya. Anak kecilnya? Ya,
rasanya semua anak emak pernah merasa tepung gandum bergula itu. Saat terindah
bagi ‘si abang’ adalah tatkala mendapat baki dari lekatan pada periuk tadi. Dengan
menggunakan jari telunjuk, seluruh bahagian dalam periuk tersebut dikelilingi
dan dapatlah merasa keenakan tepung gandum bergula ... [Ndak tergelak apabila
ditanyakan resipi bubur itu sebentar tadi….]
Kedua, bubur beras atau kanji. Anak kecil tadi makin
membesar. Emak rendamkan beras bertos ke dalam air bersantan [dengan ketukan
serai sebatang bersama sedikit garam] dan membiarkan hingga menggelegak.
Siaplah. Anak tadi disuap bubur itu pula. Si abang dan si kakak yang telah
merasa lebih awal penangan bubur itu tatkala sebaya usia dengan adik kecil,
akan menambah sedikit gula bagi
menaikkan selera ketika menelannya. Lebih istimewa sedikit, jika ada udang
hidup seekor dua dijumpai di celah-celah cedokannya….
Ketiga, inti kuih pau [boleh juga ondeh-ondeh dan cucur
kacang]. Bahannya pastilah kacang hijau dengan gula. Selalunya emak membuat
inti pada waktu malam dan awal pagi esok
barulah emak sediakan dohnya serta melakukan proses mengukus. Inti yang
telah sejuk akan emak kepalkan/jemputkan mengikut saiz yang dikehendaki. Diletakkan
hasil kepalan atau jemputan tadi di dalam talam kecil di bawah tudung. Tapi
emak tahu, tengah malam nanati, lima enam ketul inti itu akan hilang ke dalam
perut anaknya yang sulung….. Kalau disertakan dengan pesanan jangan
melakukannya, paling tidak si sulung tadi akan menggunakan jari telunjuknya
mengitari bekas inti yang melekat di periuk lalu menjilat kemanisannya sehingga
licin… [Kadangkala inti kelapa saja pun jadi……]
Keempat, cabai tumis. Kadangkala cabai tumis biasa , hanya
gilingan cili kering bersama garam, gula serta cebisan asam keping. Kalau
bernasib baik disertakan udang atau ikan bilis. Kalau kena musimnya, emak
masukkan sekali buah petai belalang. Fuh! Berderau peluh di dahi dan keting.
Memerah nasi digaul, memercik lagilah peluh. Sedap memanglah. Tetapi saat
tersedap ialah apabila cabai tumis itu sudah habis. Tatkala tinggal bekas cabai
sahaja pada periuk tadi. Dimasukkan nasi – tidak kira sejuk atau panas –
digaul/disapu sepuasnya sehingga tidak terlihat lagi bekas cabai pada dinding
periuk, lalu dituangkan nasi tersebut ke dalam pinggan. Kena pula ada orang
lain yang sedang melihatnya sambil menelan liur….
Demikianlah.
Saya pasti periuk itu masih tersimpan di mana-mana di rumah emak.
Kerana emak telah tiada dan tahun-tahun di penghujung hayatnya pun emak tidak mampu lagi memasak.
Di mana pun ia, periuk itu selamanya tetap kekal di ingatan.
Entri ini muncul ketika seorang rakan merungut bahawa periuk
serbaguna yang dibelinya sebelum Ramadan lalu, kini terbiar usang di dinding berhampiran kabinet dapur…
Ah, periuk 'serbaguna'...
Hangpa ada?
Hangpa ada?
No comments:
Post a Comment