Setiap ‘hari buat ketupat’ iaitu hari terakhir puasa – juga pada
9 Zulhijjah – sekitar jam 10 pagi ayah akan sampai ke rumah setelah keluar pada
awal paginya.
Selain barang keperluan dapur serba sedikit, di atas pelantar basikal tuanya akan ada satu ekor lembu atau
kerbau. Satu ekor!
Demikianlah sepanjang yang saya ingat. Kalau lewat ayah balik pada
hari-hari tersebut ertinya jauh sedikitlah tempat ayah mendapatkan lembu atau kerbau itu. Mafhumnya di tempat
yang selalu ayah pergi, telah ada orang lain yang mendahuluinya….
Satu ekor? Seekor? Atas pelantar basikal?Tanya anak saya ketika
saya baru membuat mukadimah tentang kelaziman datuknya itu pada satu ‘hari buat
ketupat’ setelah lebih sedekad ayah
meninggal. Anak saya terlopong mulut, terbelalak mata. Agaknya sedang berimaginasi…..
Benar.
Ayah selalunya mendapatkan bahagian tulang punggung kerbau atau lembu bersekali dengan
ekor. Kiranya saya berkata benar kepada anak yang mungkin sedikit terkeliru
dengan permainan bahasa…..
Dari tulang punggung itu, masih diperoleh sekitar sekati
daging pejal setelah disiat dengan teliti – cukup untuk emak menggulai atau
menggoreng dengan palutan garam dan kunyit, atau juga masak kicap. Masa itu budaya
makanan belum terjajah oleh masakan Thai - tidaklah kami kenal padprik atau
masak merah…..
Akan ekor pula –
sekitar satu setengah atau dua kati hasilnya, bergantung saiz tulang punggung
si empunya ekor itu – adalah bahagian kegemaran ayah yang diwarisi pula oleh
anak-anaknya. Sekarang orang selalu sebut tentang sup ekor, sekali lagi terima
kasih kepada kehadiran warga dari negara jiran di utara semenanjung, tetapi ayah – dan tentu juga anak-anaknya –
amat menggemari gulai ekor.
Nampak jelas kepuasan pada wajah ayah setiap kali mengangkat
tulang punggung lembu dari pelantar basikalnya untuk diletakkan di atas lantai
dapur. Kepuasan itu makin teserlah tatkala ayah selesai memotong kecil ekor
lembu – selalunya mengikut ruas sendinya - lalu dimasukkan ke dalam satu bekas, sebelum
emak mengambil alih bagi proses seterusnya.
Emak tidak akan bertanya apa-apa tentang ekor itu. Emak
sudah maklum. Gulai adalah menu yang ayah tahu dan mahu. Dibantu oleh kerisik
yang banyak, santan perahan terawal kelapa, serta rempah gilingan emak – sebelum dijajah pula oleh serbuk rempah paket
- setiap kami tahu, petang nanti, waktu
berbuka, gulai ekor itulah yang paling sibuk menjadi tumpuan... Ayah akan
menghirup kuah gulai sepuasnya waimma kuah itu masih mengeluarkan asap nipis
kerana baru diangkat periuknya dari atas dapur... Slurpppp
dari mulut ayah pastilah pula kepuasan pada hati emak. Keletihan seharian berpuasa sambil menyediakan juadah raya - dengan ketupat, gulai, rendang, mengemas rumah, menguruskan pakaian dan keletah anak-anak, tidak langsung tergambar pada detik itu...
Tidak ada pendua bagi masakan dari air tangan emak kita
masing-masing... Hargailah atau rinduilah....
Petua saja-saja:
Daging yang anda beli keras dan boleh menanggalkan gigi
palsu ketika bertarung di mulut? Ini ada satu petua mudah. Tetapi sayangnya
hanya untuk daging lembu. Daging lain tentulah dengan petua yang lain pula.
Agar daging lembu menjadi daging lembut, tambahkan satu
abjad ketika memasaknya. Kalau anda selesa dengan huruf jawi, tambahkan huruf ‘ta’.
Jika anda senang dengan huruf roman, tambahkan huruf ‘T’. Itu sahaja. Selamat
mencuba.
Hehehe.
No comments:
Post a Comment